For Foodies Alike Story Cooking Story Cooking

Tea Break.

Kaffepaus är ju högst existerande för oss. Döm om min förvåning när jag faktiskt inte fattade vad personen sa till mig. Han fick säga det flera gånger och jag stod som ett frågetecken. Efter ett tag gick det upp för mig att han skulle på tea break och skulle komma tillbaka sedan. Tea Break. Såklart. Jag är ju i teernas förlovade land. Tea Break. Silly me.

För ett tag sedan var jag på en (ja, två faktiskt men den här historien handlar om den ena) teplantager. Det var härligt att se den där vackra grönskan som breder ut sig på fält efter fält. Visserligen betyder det att man ger sig ut på en färd uppåt. Ja uppåt, där det är 15 grader istället för 30. Och när man inte har tänkt på det så fryser man när man kommer upp på de där höjderna. Och regnar det sedan dessutom när man kommer från 30 grader och sol för några timmar sedan så är det en smärre chock. Tur då att teplantagerna är breathtakingly vackra.

På teplantagerna anordnas det rundturer i tefabriken (ja, jag erkänner; även om man inte fick lov att gå omkring på teplantagens odlingar så gjorde vi ju det såklart – hur ofta får man chansen? Och ja, vi var försiktiga och gick i de gångar som fanns och skadade absolut inget – men det var tur att vi hade paraply!).

I tefabriken visar de hur tebladen torkas, och skakas, och sorteras och paketeras och allt det där. Och varje teplantage med självaktning har förstås en liten tesalong där det serveras te. Med eller utan mjölk. Väljer du att dricka utan mjölk är det gratis. Vill du ha mjölk i kostar det en försumbar slant. I anslutningen till tesalongen säljs det också plantagens förpackade te. Såklart.

Vi upptäckte dock ganska snart att vår guide hade köpt te i påsar som inte var snyggt förpackade. Det skulle han ha dolt lite bättre för det bar ju sig inte bättre än att vi absolut insisterade på att just sånt te ville vi också ha. Jamen, det är ett jättestarkt te sa han. Yes, Sir då är det det vi vill ha. We want the real thing, sa vi.

Men döm om vår förvåning; vi fick inte lov att köpa den sortens te för teplantagens anställda. Så då gick vår snälle guide iväg och skulle förespegla att han ville köpa ett paket till (för vår räkning såklart). Men tji fick han. De hade fattat galoppen.

Det slutade med att vi fick köpa ett av de två tepaketen från vår guide när vi väl kom tillbaka till bilen. Han körde ju förbi där i stort sett varje vecka sa han, så han kunde ju köpa mer nästa gång han kom förbi. Schysst av honom.

Så därifrån kom vi med ett starkt, mycket gott B.O.P.-te (Broken Orange Pekoe). Visserligen tydligen ”det som sopas upp från golven”-te. Men det var r.i.k.t.i.g.t.

By the way…
Riktigt är också min favoritmüsli. Inga tillsatser och E och sånt där. I alla fall inte som jag vet om.

2,5 dl havregryn
2,5 dl boveteflingor
2,5 dl hirsflingor
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
0,5 dl nyponskalmjöl (finns hos Hälsokosten)
1 dl dl kokosflingor (endera väljer du det vanliga “kokosströet” eller också köper du René Voltaires kokosflagor. Rejäla doningar!)
1 dl russin
1 dl hackade nötter (ta de du gillar bäst. Jag brukar ha valnötter för det tycker jag är gott)

Blanda och förvara i en snygg burk. Då blir det gott för både kropp och själ.