For Foodies Alike Recept Story Cooking

Tomato thing.

En mycket god vän till mig var bördig från Sydafrika och bodde i Köpenhamn. Hos Felicity och Arne spenderade jag mycket tid från unga år tills 2004 då Felicity tyvärr gick bort. Hon är för evigt saknad.

Tillsammans lagade vi mycket och ofta mat. Jag glömmer aldrig när hon gav mig en liten kniv och en stor påse potatis och bad mig skala. Ha ha, jag kan absolut inte skala med kniv, speciellt inte när det ska gå fort, det är 20 kvinnor runt mig som lagar och hackar och skalar och skrattar och skämtar vilt på afrikaans (jag fattar alltså nada), och dunkar till mig och tycker att det där skämtet var väl kul (vilket skämt – du menar det på afrikaans..ha ha) (not). Jag är en rejäl svenska som varken talar eller förstår afrikaans och som skalar med en p.o.t.a.t.i.s.s.k.a.l.a.r.e. Efter den incidenten tog jag med en potatisskalare och la i kökslådan. Not without my potatisskalare.

Hur som helst, en liten sidorätt som ofta ackompanjerade rätterna var Feli’s Tomato Thing. Det är så den alltid har hetat för mig och jag har aldrig vetat något annat namn. Feli brukade bara säga åt mig; -Can you please do that tomato thing, och så fixade jag ihop den medan hon rörde i grytorna på spisen.

Så här gör man: tärna tomater i medium/small-bitar, hacka en rödlök fint: blanda. I med en klick aprikosmarmelad (vi använde självfallet den sydafrikanska i konservburk som heter KOO – finns på Malmborgs och Hemköp), lite olivolja och en skvätt vinäger: blanda ihop allt.

Krydda med Maldon Flingsalt och nymalen svartpeppar (gärna grovmalen så den nästan är krossad istället för malen). Låt den här röran stå i kylen och dra till sig smakerna under tiden du gör maten.

Så himla lätt att röra ihop och det lyfter vilken maträtt som helst.

Varsågod! Du får det här receptet alldeles gratis. Du kommer visserligen alltid att stå i tacksamhetsskuld, för alla du bjuder detta på kommer häpna och tycka att du är en sjusärdeles kock. Sänd en tacksamhetens tanke till Feli. Bless!