For Foodies Alike Story Cooking Story Cooking

Salt och sött.

Grått och murrigt väder ute. Brrr. En bra anledning att träffa vänner på ett centralt kaffehus. Sagt och gjort.

– Kan jag hjälpa nästa, säger baristan
– Hej! Kan jag få en Caramel Latte säger jag och betalar mitt karamelliga kaffe

Sen går jag och sätter mig hos mina vänner som förvånat tittar på när jag tar upp min lilla påse med havssalt och strör en nypa över kaffeskummet som jag sen rör ner.

-Vad sysslar du med? frågar en av dem

-Vad är det för fel på socker? undrar den andra

Förklaring:

På Starbucks i Japan för nästan exakt ett år sedan (ja, ja man b o r d e  ju inte gå på Starbucks i Japan men så blev det iallafall) smakade jag Caramel Latte med salt – Salty Caramel Latte – första gången. Sen har jag längtat efter det i omgångar. Och i omgångar glömmer jag såklart bort att längta. Och det är ju tur.

Sen var det den där resan till USA. In på ett Starbucks för att få en liten dos Frappuccino tänkte jag (för den erbarmliga milkshakeaktiga drycken Frappino man blir serverad på Espresso House är inte [ens] en bra kopia av Frappuccino). Och vad skådar mitt norra öga: New! Salted Caramel Mocha står det på en skylt.

Min vana trogen att ändra menyer beställer jag alltså en Salted Caramel Latte istället för Mocha eftersom jag inte är speciellt förtjust i att blanda kaffe och choklad (av någon anledning gillar jag inte bär/frukt och choklad i kombination heller speciellt mycket – och jag tycker faktiskt inte att chokladdoppade jordgubbar varken är lyxigt, charmigt eller gott). Och eftersom USA är landet där man i stort sett kan beställa vad man vill på menyn, i den blandning man vill, och få ett: ”No problem” till svar så var det ju inga problem att få min Salted Caramel Latte. Sheer bliss! Det är så himla gott med den där blandningen av sött och salt på precis rätt sätt.

Sista dagen på resan tänkte jag såklart njuta av saltat kaffe igen men konstigt nog så var saltet (det ska tydligen vara havssalt) slut på båda ställen jag försökte på. Besviken resenär! Nåja, det fick bli en Frappuccino istället. Men min nya favorit är helt klart Salted Caramel Latte.

By the way
Provade en egen variant hemma. Så här gjorde jag:

Räcker till två koppar
1 dl råsocker
¾ dl + 2 msk vatten
1/2 tesked havssalt
1 dl grädde
4 shots espresso
2,5 dl skummad mjölk

Rör ihop socker och vatten i en liten gryta. Låt sockret smälta ner i vattnet (ca 4:an beroende på hur din spis beter sig). Låt det koka upp försiktigt och låt sakta koka tills det karamelliseras och blir ljusbrunt. Var försiktigt så det inte kokar för länge och blir mörkbrunt (då blir det bittert i smaken). Jag kokade i ca 5 minuter. Ta grytan från spisen. Strö i havssaltet och häll försiktigt över grädden i grytan. Rör.

Häll två shots espresso i en kopp (eller starkbryggt vanligt kaffe om du föredrar det), sedan i med skummad mjölk och toppa detta med den karamelliserade grädden. Strö över lite extra havssalt.

Om denna procedur är för jobbig rekommenderar jag att ta med lite havssalt nästa gång du går på café och helt enkelt salta ditt vanilj- eller caramelkaffe. Kom gärna tillbaka och kommentera vad du tyckte. Skulle vara kul att veta. Det kan väl inte bara vara jag som gillar saltat sött kaffe? Eller?