For Foodies Alike Story Cooking

Wasabi

Wasabi är något som de flesta av oss är bekanta med.
Mestadels genom vårt sushiintresse.
Visste du att wasabins speciella smak kommer från isotiocyanater?
Jibberish för de flesta av oss, men kortfattat kan man förklara det med att vetenskapliga studier har visat att isothio….:erna har en hämmande effekt på tillväxten av mikrober. Delvis kan det kanske förklara varför wasabi traditionellt ätits tillsammans med färsk fisk. Men hur den än är så kan wasabin aldrig kompensera användandet av dålig fisk.
Men ändå, vilken tanke. Och att man kom på det! För 1000 år sedan!

Hur som helst, wasabi är en slags pepparrot; japansk pepparrot, och den har odlats i Japan i över 1000 år. Den finaste varianten wasabi odlas i rinnande vatten och den äkta varan är alltså ganska dyr. Därför används för det mesta en pasta, eller pulver, gjord av vanlig pepparrot, grönt färgämne, senapspulver och olja.
Jaha, så fancy var det ställt med all wasabi vi får i oss här i Sverige.

Vid ett besök i Japan blev jag dock serverad äkta vara.
Äkta wasabi rivs för bästa resultat på torkat hajskinn. Nåja, nu fick jag visserligen mig till livs wasabi riven på ett oroshigane, ett speciellt rivjärn gjort för wasabi, men ändå.
Äkta vara. Det är ju det jag gillar. Och döm om min förvåning om jag inte gillar vanligt pulver utrört med vatten bättre! Jag gillar inte pastan som man kan köpa på tub, men det där lite halvtorra pulvret gillar jag starkt. Jag skäms nästan att erkänna det.
Jag är en simpel wasabi-pulver-addict. Så är det.

Något som vi här i Sverige inte är så vana vid är i alla fall att wasabi används som smaksättare i glass och godis. Nötter har väl många av oss provat på men det känns ju liksom som om att det är lite mer förväntat att det kan vara lite spicy.
Glass och godis är ju en helt ny smaksensation. Och en smaksensation är det kan jag lova.
Kanske som lakrits är för människor från andra världsdelar som man bjuder på lakrits.
Har du inte provat det någon gång?
Gör det, det är fantastiskt att se hur ansiktsuttrycket ändrar sig när de smakar, något som de flesta av oss här i Sverige, gillar (mer eller mindre, visserligen, men ändå).

Tips! Prova att smaksätta majonäs eller dressing med
wasabi om du inte redan har prövat det. Det ger ett härligt sting till både
sandwichen, salladen och fisken.