For Foodies Alike Recept Story Cooking

Kaffet blev paj.

Tre vänner. I Beijing. På jakt efter rejält kaffe. Espresso för att vara mer exakt.

Det som var lättast att få tag på var ju blaskigt kaffe (t o m americano är mindre blaskigt!) eller grönt kinesiskt te.

Jag gillar grönt kinesiskt te, speciellt de där små jasmin”bollarna” som man kan hälla vatten på hur länge som helst och dricka hur mycket som helst från samma jasmin”bollar”. Ja ja, min vana trogen överdriver jag lite. Inte hur mycket vatten som helst, men i alla fall väldigt mycket. Kaffet. Just det, det var ju kaffet jag skulle berätta om.

Vi spekulerade i om vi skulle hyra cyklar och cykla på upptäcktsfärd bland hutongerna men kaffet vann. Vi skulle börja med kaffet. Efter mycket om och men (jag passade på att få håret tvättat och fönat i en salong vi passerade under vår jakt: det var om:et) (och vi hann med att titta i lite affärer och t o m handla lite också: det var men:et) fann vi ett litet kafé.

Glada i hågen beställde vi tre stycken espresso. Double shot. Sedan satte vi oss ner vid bordet och väntade.

Och blev sedan serverade sex små söta espressokoppar med kaffe. Två var alltså. Det var ju så rätt fast det var aningens…annorlunda.

Annorlunda är också mitt favoritpajskal. I det använder man både keso och grovt mjöl. Lite mer krispigt än vanliga pajskal och lite nyttigare inbillar jag mig.

Det här receptet kommer från min väninna Ewa. Supergott tycker jag. Hoppas du gillar det också!

Ewa’s goda pajskal
100 gram smör
100 gram keso
1 dl grovt mjöl
1,5 dl vetemjöl

Blanda ingredienserna och lägg kallt i 1 timme. Smörj en form.
Kavla ut degen och lägg den i formen. Se till att den kommer upp ordentligt på kanterna.
Pricka både botten och kanter (använd en gaffel) ganska ordentligt. Låt stå kallt i 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet i 15 minuter.
Tag ut och låt svalna. (nåja, jag är inte så noga med det där med svalnandet, låt det svalna lite grand bara)

Lägg i din fyllning (jag brukar använda spenat, tomater och t ex stekt svamp om jag har det hemma – du tager vad du haver (sa Cajsa Warg?) och strö över riven ost. Sedan kan du till exempel ta 2 dl crème fraiche och 2 ägg och röra ihop. Jag brukar krydda med salt, peppar, paprika och lite lite currypulver. Häll detta över.)

Grädda pajen i 200 grader ca 25 minuter eller tills pajen är färdiggräddad.

OBS! Gillar du bacon så är det gott att strö krispigt stekt bacon (i små små bitar) över.